Program studiów
Program studiów podyplomowych na kierunku controlling i audyt wewnętrzny
PLANOWANIE JAKO FILAR CONTROLLINGU
(36 godz.)
- Planowanie jako podstawa wyjściowa controllingu (8 godz.)
- zakres prognozowania i planowania dla potrzeb controllingu
- system planowania w przedsiębiorstwie
- pomiar celów i dokonań organizacji, tworzenie centrów odpowiedzialności.
- Strategiczna karta wyników jako narzędzie controllingu (8 godz.)
- kaskadowanie strategii na niższe szczeble zarządzania, pomiar wartości firmy z wykorzystaniem BSC, budowa map strategii i drzew celów; określanie wartości docelowych w BSC.
- Budżetowanie operacyjne i analiza odchyleń w zarządzaniu przedsiębiorstwem (12 godz.)
- istota, funkcje i etapy budżetowania
- rodzaje budżetów
- metody budżetowania
- system rachunku kosztów standardowych i normatywnych
- analiza odchyleń od kosztów standardowych i postulowanych.
- Budżetowanie kapitałowe (8 godz.)
SYSTEM INFORMACYJNY W CONTROLLINGU I OBSZARY JEGO WYKORZYSTANIA
(50 godz.)
- Sprawozdawczość finansowa jako baza informacyjna controllingu (8 godz.)
- rachunek zysków i strat
- bilans jako odzwierciedlenie majątku i kapitałów
- rachunek przepływów środków pieniężnych
- rachunek zmian w kapitale własnym.
- System informacji menedżerskiej (8 godz.)
- projektowanie sprawozdawczości wewnętrznej
- mierniki sytuacji majątkowej
- mierniki sytuacji finansowej
- mierniki rentowności
- analiza ekonomiczno-finansowa.
- Benchmarking wskaźników jako metoda porównania i wyceny wartości firmy na tle wybranych grup przedsiębiorstw (10 godz.)
- Pomiar kapitału intelektualnego a controlling strategiczny i operacyjny w przedsiębiorstwie (8 godz.)
- Gra biznesowa "Manufaktura zysków" (16 godz.)
RACHUNEK KOSZTÓW W CONTROLLINGU
(40 godz.)
- Istota controllingu jako metody zarządzania (4 godz.)
- usytuowanie controllingu wśród najnowszych trendów i metod zarządzania
- controlling strategiczny i controlling operacyjny, a strategia przedsiębiorstwa
- pomiar i monitorowanie, a controlling strategiczny i operacyjny.
- Pomiar, grupowanie i rozliczanie kosztów (8 godz.)
- przekroje ewidencyjne kosztów
- ewidencja kosztów według rodzajów, funkcji i typów działalności
- koszty firmy a produktywność posiadanych zasobów.
- Rachunek kosztów i wyników w systemie rachunku kosztów pełnych i zmiennych (12 godz.)
- cechy, zakres systemu rachunku kosztów
- definicje pojęć, etapy rozliczeń kosztów
- tradycyjne metody kalkulacji
- przydatność decyzyjna rachunku kosztów pełnych
- wielostopniowe i wieloobiektowe systemy rachunku kosztów i wyników
- rozwinięte systemy rachunku kosztów zmiennych
- przydatność decyzyjna rachunku kosztów zmiennych.
- Podejście procesowe w zarządzaniu, system rachunku kosztów działań i procesy ciągłego usprawniania (16 godz.)
- organizacja podejścia procesowego w zarządzaniu
- modelowanie procesów i opomiarowanie procesów
- istota rachunku kosztów działań
- zasady i warunki tworzenia rachunku kosztów działań
- kalkulacja kosztów produktów w systemie ABC
- metody zarządzania kosztami
- system kaizen
- costing
- istota target costing.
AUDYT WEWNĘTRZNY
(56 godz.)
- Zasady prowadzenia audytu (8 godz.)
- standardy audytu (IIA i inne)
- karta audytu, niezależność i obiektywizm
- biegłość i należyta staranność zawodowa
- kodeks etyki audytora wewnętrznego
- organizacja audytu wewnętrznego.
- Rola audytu w ocenie governance (8 godz.)
- rodzaje i typu audytu
- rodzaje usług audytowych
- 3 linie obrony przed ryzykiem w organizacji
- opinia roczna audytora.
- Metodyka audytu wewnętrznego (40 godz.)
- planowanie i realizacja zadania audytowego
- metody i techniki
- sprawozdawczość w audycie
- ocena jakości audytu – modele dojrzałości audytu wewnętrznego.
Forma zaliczenia
Test sprawdzający wiedzę po I semestrze i test sprawdzający wiedzę po II semestrze.