Program studiów

Program studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe.

Liczba miesięcy nauki: 9
Liczba godzin: 189
Liczba zjazdów: 10
Liczba semestrów: 2
WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANATOMII, FIZJOLOGII I GENETYKI CZŁOWIEKA
(20 godz.)
  • Układy związane z przyswajaniem pokarmu i fizjologia trawienia (7 godz.) 
  • Procesy energetyczne i gospodarka wodna organizmu (10 godz.) 
  • Aspekty genetyczne w żywieniu (3 godz.) 
PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU
(27 godz.)
  • Składniki odżywcze w żywieniu człowieka (14 godz.)
  • Zasady żywienia różnych grup ludności (11 godz.)
  • Klasyfikacja i charakterystyka diet (2 godz.)
TOWAROZNAWSTWO I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
(21 godz.)
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Informacje o żywności (6 godz.)
  • Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza (6 godz.)
  • Wpływ przechowywania i obróbki technologicznej na surowce i półprodukty. Witaminy a praktyka kulinarna. Warsztaty kulinarne (9 godz.)
KLINICZNY ZARYS CHORÓB I DIETOTERAPIA
(26 godz.)
  • Choroby układu krążenia (3 godz.) 
  • Choroby metaboliczne (13 godz.)
  • Choroby układu pokarmowego i moczowego - dietoterapia. Nieswoiste zapalne choroby jelit (8 godz.) 
  • Interpretacja wyników badań diagnostycznych w poradnictwie dietetycznym (2 godz.)
PLANOWANIE ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – ASPEKTY PRAKTYCZNE
(35 godz.)
  • Zasady układania jadłospisów w wybranych dietach. Oprogramowanie do tworzenia diet (30 godz.)

  • Poradnictwo dietetyczne (5 godz.).
PSYCHODIETETYKA
(5 godz.)
  • Komunikacja z pacjentem. Zaburzenia odżywiania – aspekty psychologiczne (5 godz.)
MODUŁ WYKŁADOÓW MONOGRAFICZNYCH
(44 godz.)
  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych (17 godz.)
  • Żywienie osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym i poziomie aktywności fizycznej (14 godz.)
  • Diety alternatywne. Edukacja żywieniowa (6 godz.)
  • Żywność, suplementy, leki i ich wzajemne interakcje (7 godz.)
     
Projekt
(8 godz.)
  • Seminarium projektowe (8 godz.).
Forma zaliczenia

Dwa testy semestralne, egzamin końcowy polegający na obronie projektu.