Program studiów
Program studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANATOMII, FIZJOLOGII I GENETYKI CZŁOWIEKA
(20 godz.)
- Układy związane z przyswajaniem pokarmu i fizjologia trawienia (7 godz.)
- Procesy energetyczne i gospodarka wodna organizmu (10 godz.)
- Aspekty genetyczne w żywieniu (3 godz.)
PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU
(27 godz.)
- Składniki odżywcze w żywieniu człowieka (14 godz.)
- Zasady żywienia różnych grup ludności (11 godz.)
- Klasyfikacja i charakterystyka diet (2 godz.)
TOWAROZNAWSTWO I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
(21 godz.)
- Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Informacje o żywności (6 godz.)
- Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza (6 godz.)
- Wpływ przechowywania i obróbki technologicznej na surowce i półprodukty. Witaminy a praktyka kulinarna. Warsztaty kulinarne (9 godz.)
KLINICZNY ZARYS CHORÓB I DIETOTERAPIA
(26 godz.)
- Choroby układu krążenia (3 godz.)
- Choroby metaboliczne (13 godz.)
- Choroby układu pokarmowego i moczowego - dietoterapia. Nieswoiste zapalne choroby jelit (8 godz.)
- Interpretacja wyników badań diagnostycznych w poradnictwie dietetycznym (2 godz.)
PLANOWANIE ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – ASPEKTY PRAKTYCZNE
(35 godz.)
-
Zasady układania jadłospisów w wybranych dietach. Oprogramowanie do tworzenia diet (30 godz.)
- Poradnictwo dietetyczne (5 godz.).
PSYCHODIETETYKA
(5 godz.)
- Komunikacja z pacjentem. Zaburzenia odżywiania – aspekty psychologiczne (5 godz.)
MODUŁ WYKŁADOÓW MONOGRAFICZNYCH
(44 godz.)
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych (17 godz.)
- Żywienie osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym i poziomie aktywności fizycznej (14 godz.)
- Diety alternatywne. Edukacja żywieniowa (6 godz.)
- Żywność, suplementy, leki i ich wzajemne interakcje (7 godz.)
Projekt
(8 godz.)
- Seminarium projektowe (8 godz.).
Forma zaliczenia
Dwa testy semestralne, egzamin końcowy polegający na obronie projektu.