Program studiów

Program studiów podyplomowych na kierunku psychodietetyka.

Liczba semestrów: 2
Dietetyka i żywienie kliniczne
(56 godz.)

Anatomia i Fizjologia przewodu pokarmowego (8h godz.)
Biochemia składników żywności (4 godz.)
Zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego (4 godz.)

Nadwaga i otyłość, rozpoznawanie i leczenie żywieniowe (4 godz.)
Dietetyka pediatryczna (4 godz.)
Suplementy diety, dodatki do żywności i żywność specjalna (8 godz.)

Kliniczny zarys chorób oraz dietoterapia oparta na faktach (24 godz.)

Poradnictwo żywieniowe
(48 godz.)

Etyka w pracy psychodietetyka (4 godz.)

Modne diety, trendy żywieniowe (4 godz.)

Zmiana nawyków żywieniowych – podejście interdyscyplinarne (4 godz.)

Składniki odżywcze, modele żywieniowe i ich wpływ na funkcjonowanie somatyczne i psychiczne (4 godz.)

Metodyka oceny sposobu żywienia (4 godz.)

Metody oceny  stanu odżywienia z elementami diagnostyki laboratoryjnej (4 godz.)

Symulacja zbierania wywiadu – trening interpersonalny (8 godz.)

Symulacja porady dietetycznej – studium przypadku (8 godz.)

Edukacja grupowa, praca z dziećmi i dorosłymi w grupach (4 godz.)

Komputerowe programy w pracy dietetyka (4 godz.)

Psychodietetyka
(64 godz.)

Psychologia osobowości (8 godz.)
Psychologia motywacji (8 godz.)

Psychologiczne podłoże odżywiania się (12 godz.)
Terapia poznawczo-behawioralna (4 godz.)

Terapia psychodynamiczna (4 godz.)
Zaburzenia odżywiania się z elementami terapii (12 godz.)

Pacjent otyły, studium przypadku (4 godz.)
Pacjent z chorobami przewlekłymi, studium przypadku (4 godz.)
Dziecko u dietetyka (8 godz.)

Warsztat coachingowy
(16 godz.)

Narzędzia coachingowe w pracy dietetyka (8 godz.)
Dialog motywujący, ćwiczenia praktyczne (8 godz.)

Forma zaliczenia

Do zaliczenia studiów, obok frekwencji na poziomie 75% (całkowitej liczby godzin) brane pod uwagę są oceny:

  • z pracy zaliczeniowej na temat z obszaru psychodietetyki
  • z końcowego egzaminu obejmującego zagadnienia z dwóch semestrów