Kierunkowsk@z
Kierunkowsk@z to cykl otwartych bezpłatnych spotkań dla uczniów szkół średnich oraz nauczycieli, w trakcie których wykładowcy WSB oraz partnerzy biznesowi uczelni dzielą się swoją wiedzą.
Poruszymy obszary tematyczne bliskie młodzieży i uzupełniające wiedzę zdobywaną podczas lekcji. Będziemy wspólnie szlifować kompetencje miękkie oraz przekazywać informacje związane z wejściem młodych ludzi na rynek pracy.

Udział w tych warsztatach to wyjątkowa możliwość spotkania wykładowców Wyższej Szkoły Bankowej, którzy na co dzień nie tylko pracują ze studentami, ale też sprawdzają swoje kompetencje w biznesie. Pobyt w murach uczelni pozwoli młodzieży jeszcze przed maturą poczuć klimat życia studenckiego.
Wykłady odbywają się w formie tradycyjnej w Państwa placówce lub w budynku WSB Warszawa przy ul. Łabiszyńskiej 25 w Warszawie.
W przypadku nauczania zdalnego w szkołach zaplanujemy spotkania w formule online.

Proponowane obszary tematyczne warsztatów
- komunikacja i wystąpienia publiczne
- zarządzanie stresem
- przedsiębiorczość i zarządzanie
- psychologia w biznesie
- rachunkowość i finanse
- CV i rozmowa rekrutacyjna
Spotkania w dopasowanym do szkoły terminie i tematyce.
Umów swoją szkołę
Aby umówić wizytę prosimy o kontakt z Biurem Rekrutacji WSB w Warszawie. Znajdziemy dla Państwa dogodny termin:
Krystian Olejnik
krystian.olejnik@wsb.warszawa.pl
Tematy wykładów dla uczniów
Jak dobrze wypaść na prezentacji w szkole i na studiach, w czasie występu przed publicznością, czy ustnego egzaminu?
Zarówno podczas nauki w szkole, jak i w czasie studiów, czekają nas prezentacje projektów, egzaminy ustne i prelekcje. Kiedy idziemy do pracy, również mamy spotkania sprzedażowe, pokazy i szkolenia. Wszędzie tam mówimy publicznie – choć nie każdy czuje się pewnie w takiej sytuacji. Kluczem do pewności jest WIEDZA, jak mówić, by utrzymać uwagę słuchaczy oraz jak sprawić, by ocenili nas pozytywnie… bo przecież o to chodzi, prawda? Dlaczego Twoim przyjacielem jest długopis ze skuwką? Dlaczego najlepszy „spontan” to ten dobrze przygotowany? I z jakiego powodu należy unikać schodów?
Prowadząca: Agnieszka Nowakowska – wykładowczyni WSB w Warszawie, praktyk komunikacji, PR i wizerunku.

Czy licealiści mają markę własną? Tak! Dowiedz się czym jest i jak ją budować
Kiedy zacząć budować markę własną (i dlaczego już w liceum), dlaczego wybór odpowiednich przedmiotów maturalnych jest ważny (ale każdy ma prawo do planu B)? Co to znaczy: działaj strategicznie? Dlaczego warto łączyć naukę z praktyką już na studiach, a także: co to jest SWOT i do czego służy? Co to NAPRAWDĘ znaczy dobry wizerunek, a także jak planować drogę zawodową w szkole średniej i na studiach. Praktyczne narzędzia i dużo konkretów.
Prowadząca: Agnieszka Nowakowska – wykładowczyni WSB w Warszawie, praktyk komunikacji, PR i wizerunku.

Czy wiesz, że pierwsze wrażenie ma ogromne znacznie? Dowiedz się jak nie zrobić fall startu
Czyli: jak wykorzystać pierwsze wrażenie do budowania swojej przewagi? Jak osiągać sukcesy w biznesie…ale najpierw podczas ustnej matury i na egzaminach. Dlaczego mamy tylko KILKA SEKUND na to, by zyskać uwagę rozmówcy? Co ma instynkt zwierzęcy do obrony pracy licencjackiej lub rozmowy o pracę? Jak wytrzymać wzrok egzaminatora przez 10 min, nie mrugnąwszy okiem? I przede wszystkim – jak ze spójnej, zaplanowanej komunikacji zrobić swój atut.
Prowadząca: Agnieszka Nowakowska – wykładowczyni WSB w Warszawie, praktyk komunikacji, PR i wizerunku.

Jak zapanować nad stresem i nie dopuścić do wypalenia zawodowego/szkolnego?
Szkolenie pokazuje jak można zmienić własne postrzeganie rzeczywistości, na nowo obudzić ciekawość świata, motywację oraz chęć do pracy. Jak pokierować stresem, aby mimo negatywnych reakcji, wykorzystać go do rozwoju własnej świadomości ciała oraz interakcji pomiędzy przeżywanymi emocjami a reakcjami ciała i na odwrót. W trakcie warsztatów zostaną zaprezentowane i przećwiczone techniki odrywające naturalne zasoby człowieka – od nauki relaksacji po pozycje rozluźniające i zmniejszające napięcia w poszczególnych częściach ciała.
Spotkanie może być w formie wykładu lub warsztatów.
Prowadząca: Katarzyna Tatarkiewicz – menedżer kierunku Marketing i Sprzedaż w WSB w Warszawie, wykładowczyni, trenerka, mentorka i praktyk biznesu.

Jak definiować swoje kompetencje i na ich podstawie dokonywać wyborów zawodowych/dot. dalszego wykształcenia?
Przez całe życie stajemy przed koniecznością redefinicji swoich potencjałów, możliwości i kompetencji. Szczególnie teraz, gdy świat składa się z wielu zmian. Na życiu biznesowym, zawodowym czy osobistym musimy obecnie poradzić sobie nie tylko z umiejętnością uczenia się nowych rzeczy, ale również oduczania się skutecznego tych już niepotrzebnych. Postęp technologiczny wymusza na nas ciągłe uczenie się. Nie tylko nowinek technicznych, ale również naszych perspektyw patrzenia i podejścia do wyznaczenia naszego miejsca w świecie.
Decyzje dotyczące przyszłej drogi podejmujemy już w szkole. Jak je podejmować świadomie z pełnym zrozumieniem siebie i swoich potrzeb? Jak się nauczyć elastyczności w zarządzaniu samym sobą, aby nie stanąć wcześniej czy później przed problemem wypalenia, depresji i kryzysu?
Spotkanie może być w formie wykładu lub warsztatów.
Prowadząca: Katarzyna Tatarkiewicz – menedżer kierunku Marketing i Sprzedaż w WSB w Warszawie, wykładowczyni, trenerka, mentorka i praktyk biznesu.

Jak się komunikować w zespole?
Komunikacja w zespole nawet w dobie prosperity jest bardzo trudnym obszarem do zarządzenia. Dlaczego? Ilu członków, tyle oczekiwań i własnych opinii na dany temat. Aby być zrozumiałym dla każdego, trzeba się mocno napracować i przemyśleć poszczególne działania.
W trakcie wykładu/warsztatu zostaną zaprezentowane style działania i związane z nimi rodzaje funkcjonowania ludzi. Uczestnicy będą mieli okazję określenia udziału swojej osobowości w poszczególnych kategoriach. Działanie ma na celu uświadomienie sobie swojego sposobu działania oraz wiążących się z tym zachowań, co ma bezpośredni wpływ na radzenie sobie ze zmianą własnych przekonań, poglądów czy przyzwyczajeń również wobec innych ludzi. Zostanie podkreślona i zaprezentowana komunikacja bez przemocy, która warunkuje skuteczne porozumiewanie się z innymi z szacunkiem i słuchaniem z uwagą.
Spotkanie może być w formie wykładu lub warsztatów.
Prowadząca: Katarzyna Tatarkiewicz – menedżer kierunku Marketing i Sprzedaż w WSB w Warszawie, wykładowczyni, trenerka, mentorka i praktyk biznesu.

Jak Pandemia zmieniła przedsiębiorstwa i co to znaczy być teraz przedsiębiorczym?
Co zmieniła Pandemia na rynku? Pandemia zmieniła wiele obszarów naszego życia a jednym z tych w którym te zmiany widać najwyraźniej jest prowadzenie przedsiębiorstwa. To co kiedyś było dla przedsiębiorców proste i nie sprawiało im większych problemów teraz stało się problematyczne a dodatkowo kluczowe dla przetrwania i efektywnego prowadzenia biznesu. Niezwykle istotne jest więc pytania jak obecnie prowadzić przedsiębiorstwo aby osiągnąć sukces i czy w ogóle jest to możliwe? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Prowadzący: dr Artur Fiks – Prodziekan ds. studentów w WSB Warszawa, wykładowca.

Od sękacza do kołacza, od andruta do koguta – turystycznie i kulinarnie po Polsce.
Wykład konwersatoryjny o charakterze opisu podróży po zakątkach Polski, z których pochodzą tzw. wizytówki kulinarne regionów, np. kołacz (kołocz), andruty, koguty kazimierskie, sękacz, rogal święciomarciński, kreple i inne. Słuchacze poznają nazwy produktów, które są związane z tradycja kulinarną zwiedzanych regionów. Z każdym z nich związane są określone tradycje, przesłanki powstania, legendy. A one same są swoistymi nośnikami wartości oraz mogą być przywożone jako smakowite pamiątki z podróży. W sposób subtelny uczestnicy zapoznawani są z pojęciami: produktu turystycznego, pamiątki, turystyki kulinarnej.
Wyposażenie techniczne: laptop, rzutnik multimedialny, tablica
Prowadzący: dr inż. Piotr Dominik - wykładowca, szkoleniowiec, trener w zakresie turystyki kulinarnej.

„Dreamsworld” – hotele jak ze snów. O nowoczesnych, nietypowych, futurystycznych hotelach na świecie.
Wykład konwersatoryjny przybliżający słuchaczom „niezwykłe hotele” w rzeczywistości funkcjonujące w różnych zakątkach świata. Niektóre z nich są nieprawdopodobne ze względu na swoją konstrukcje architektoniczną i umiejscowienie, inne reprezentują przepych i bogactwo, przez co są hotelami, o których przeciętny turysta może tylko marzyć. Osobną grupę stanowią hotele, w których każdy przeciętny turysta może przenocować, a pobyt w nich jest nie tylko spełnieniem potrzeby noclegu ale staje się również niezapomnianym przeżyciem.
Wyposażenie techniczne: laptop, rzutnik multimedialny, tablica
Prowadzący: dr inż. Piotr Dominik - wykładowca, szkoleniowiec, trener w zakresie turystyki kulinarnej.

„Na straganie w dzień targowy….” – o rynku turystycznym. Popyt, podaż, klient.
Wykład konwersatoryjny przybliżający za pomocą wspólnej zabawy oraz „żywego komiksu” słuchaczom, trudnych pojęć związanych z rynkiem na przykładzie turystyki. Uczestnicy oswajają się z pojęciami: popyt, podaż, klient. Tworzą oferty produktów/usług, które mogą być wykorzystane w kształtowaniu podaży oraz proponują przykłady popytowe, będące oczekiwaniami klienta.
W zależności od liczby uczestników i warunków organizacyjnych temat może być realizowany w formie warsztatowej z podziałem na grupy.
Wyposażenie techniczne: laptop, rzutnik multimedialny, tablica, ewentualnie kartki papieru, pisaki
Prowadzący: dr inż. Piotr Dominik - wykładowca, szkoleniowiec, trener w zakresie turystyki kulinarnej.

Zabawa, zaskoczenie, zauroczenie. Z plecakiem po Polsce i nie tylko.
Wykład konwersatoryjny przybliżający słuchaczom ciekawe, może mało znane zakątki Polski z drobnymi „wypadami” poza jej granice.
Celem wykładu jest stworzenie przeświadczenia, że Polska może zaskoczyć, zauroczyć i można się też dobrze bawić, nie zależnie od wieku (ze szczególnym uwzględnieniem atrakcji dla młodzieży i rodzinnego spędzania czasu). Przykładowe miejsca, które poznamy to atrakcje wytworzone przez naturę, pozostałości działań człowieka oraz celowo tworzone atrakcje turystyczne, będące rozwiązaniami architektonicznymi.
Wyposażenie techniczne: laptop, rzutnik multimedialny, tablica
Prowadzący: dr inż. Piotr Dominik - wykładowca, szkoleniowiec, trener w zakresie turystyki kulinarnej.
