Czego nauczysz się, wybierając tę specjalność?

  • Dowiesz się, jakie są podstawy prawne i sanitarne prowadzenia gastronomii oraz świadczenia usług dietetycznych.
  • Poznasz specyfikę organizacji pracy restauracji i kawiarni.
  • Nauczysz się przygotowywać dobrą ofertę gastronomiczną i cateringową dla klienta grupowego i indywidualnego.
  • Opanujesz zasady układania jadłospisów i diet dla klientów o różnych potrzebach żywieniowych.
  • Będziesz analizować różne kanały dystrybucji usług gastronomicznych i dietetycznych oraz metody aktywizacji sprzedaży.
     

Praca dla Ciebie

  • menedżer/kierownik restauracji/ kawiarni
  • specjalista ds. obsługi cateringowej
  • specjalista/doradca żywieniowy, specjalista ds. układania jadłospisów


     

Od 7 lat pracuję w gastronomii i jestem przekonana, że z tą branżą chciałabym związać swoją przyszłość. Jak wielki wpływ na nasze wybory mogą mieć ludzie, przekonałam się podczas warsztatów kulinarnych. Dziś gotowanie to moja pasja, a największym marzeniem jest otwarcie własnej restauracji. Z uwagi na to, że równie mocno kocham podróże, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się połączyć obydwie pasje.
 

Kamila Konieczyk

studentka Uniwersytetu WSB Merito

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

  • Dzięki współpracy z hotelem 4* IBB Andersia i PURO Hotel weźmiesz udział w wizytach studyjnych i praktycznych warsztatach. 
  • Dzięki współpracy z Poznańską Akademią Barmanów możesz uzupełnić kompetencje o kurs barmański. 
  • Będziesz mógł rozwijać swoje zainteresowania, działając w Studenckim Kole Naukowym „Student on tour”, zajmuje się zarówno działalnością naukową, jak i organizowaniem gier miejskich, konkursów wiedzy o wybranym zagadnieniu, wykładów otwartych czy wyjazdów studenckich. Koło tworzone głównie przez studentów kierunku turystyka i rekreacja skupia miłośników przyrody i odważnych obieżyświatów – jednym słowem ludzi ciekawych przygód. 

Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!

do 25 kwietnia
Czesne już od
425 zł
358
miesięcznie

Zapisując się do 25 kwietnia, zyskujesz:

 

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
  • Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.

Wykładowcy

Paweł Pawlik
dr Jarosław Smogór
dr Bernadeta Hołderna-Mielcarek
dr Adrian P. Lubowiecki-Vikuk
dr Alicja Kaiser
Agnieszka
Agata Dondajewska

Menedżer kierunku turystyka i rekreacja, zarządzanie Management oraz Business Management

Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu na kierunkach Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (spec. Logistyka Międzynarodowa) i Zarządzanie (spec. Konsulting gospodarczy), a także...

dr Agata Basińska-Zych

Jest członkiem międzynarodowej organizacji zajmującej się problematyką czasu wolnego i wypoczynku Leisure Studies Association. Uczestniczyła w ponad 40 międzynarodowych i krajowych konferencjach naukowych oraz seminariach branżowych z zakresu turystyki i rekreacji. Autorka/...

Paweł Pawlik

Dyrektor Wielkopolskiego Instytutu Kształcenia Przedmedycznego PAAB w Swarzędzu. Obecnie trener pierwszej pomocy Instytutu PAAB, ponadto First Aid at Work Master Trainer Instructor organizacji First Aid Certification Centre (FACC) z siedzibą w Londynie oraz instruktor organizacji Emergency...

dr Jarosław Smogór

Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Wydział Zarządzania, Katedra Strategii Marketingowych, praca doktorska z turystyki wiejskiej. Wykładał m.in. w Wyższej Szkole Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie, Wielkopolskiej Wyższej Szkole Turystyki i Zarządzania w...

Marcin Fijoł

Doradca Wsparcia Sprzedaży i Trener Biznesu wywodzący się z branży marketingowej, w której swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju oraz za granicą pracując zarówno po stronie agencji reklamowych oraz klienta. Pracował dla takich marek jak The Mirror, 20th Century Fox, Philips,...

dr Bernadeta Hołderna-Mielcarek

Dziedziny zainteresowań naukowych to zarządzanie i marketing w turystyce.  Autorka i współautorka artykułów z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym, konkurencyjności polskich firm turystycznych w Unii Europejskiej, kreowania markowych produktów turystycznych, kreowania...

dr Adrian P. Lubowiecki-Vikuk

Doktor nauk o kulturze fizycznej, specjalności: ekonomika usług turystycznych i rekreacyjnych, organizacja i obsługa ruchu turystycznego, turystyka i rekreacja ruchowa. Jego zainteresowania badawcze obejmują determinanty wolnoczasowej aktywności fizycznej i turystycznej różnych środowisk...

dr Alicja Kaiser

Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół zagadnień: rekreacja fizyczna jako element zdrowego stylu życia; aktywność turystyczna i rekreacyjna osób o różnym stanie zdrowia; zachowania zdrowotne osób o zwiększonej aktywności fizycznej (sportowcy, funkcjonariusze grup...

Agnieszka Falborska

Dietetyk, pedagog. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała w jednym z największych cateringów dietetycznych w Polsce. Obecnie prowadzi własną działalność gospodarczą skupioną wokół szeroko pojętej edukacji dietetycznej. Jej artykuły od kilku lat pojawiają się w Magazynie...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji Studia I stopnia

Biuro Rekrutacji będzie nieczynne 23.03 oraz od 29.03 do 01.04

Budynek RR, parter
ul. Ratajczaka 1-3
61-891 Poznań

E-mail: rekrutacja-1stopien@poznan.merito.pl
Tel.: 61 655 33 00 600 851 082

Godziny otwarcia:
  • pn-wt: 09:00 - 16:00
  • śr: 10:00 - 15:00
  • cz-pt: 09:00 - 16:00
  • so: 10:00 - 14:00
Pobierz stronę do PDF