Program studiów

Program studiów obejmuje przedmioty takie jak:

  • Podstawy diagnostyki klinicznej,
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego,
  • Biochemia ogólna i żywności,
  • Diety alternatywne,
  • Fizjologia człowieka,
  • Podstawy genetyki człowieka,
  • Podstawy żywienia klinicznego człowieka,
  • Żywność funkcjonalna,
  • Chemia żywności,
  • Dietetyka pediatryczna,
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności,
  • Podstawy psychologii z elementami psychodietetyki,
  • Technologia żywności i potraw,
  • Analiza i ocena jakości żywności,
  • Kliniczny zarys chorób,
  • Anatomia człowieka,
  • Mikrobiologia ogólna i żywności,
  • Parazytologia,
  • Promocja zdrowia,
  • Towaroznawstwo,
  • Edukacja żywieniowa,
  • Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym,
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem,
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka,
  • Marketing i organizacja pracy dietetyka,
  • Przygotowanie studenta do rynku pracy,
  • Nutrigenomika i nutrigenetyka