Co zyskujesz studiując dietetykę w WSB?

Sposób realizacji studiów

Studia na tym kierunku możesz realizować w sposób:

  • tradycyjny - zajęcia na studiach tradycyjnych zrealizujesz spotykając się z wykładowcami i pozostałymi uczestnikami z grupy w salach wykładowych,
  • hybrydowy (wybrane specjalności) -  jest to połączenie zajęć online wraz z uczestnictwem w zajęciach na terenie uczelni. Kształcenie odbywa się poprzez internetowe platformy edukacyjne oraz w formie tradycyjnych zajęć w salach wykładowych. W celu wyboru tej formuły studiów podczas zapisu online na studia, wybierz formę studiów - niestacjonarną lub stacjonarną, a następnie w sposobie realizacji studiów - hybrydowy.

Dzięki doświadczonym wykładowcom praktykom dowiesz się, jak odpowiednie odżywianie wpływa na Twoje zdrowie, wigor oraz kondycję psychiczną. Wśród wykładowców znajdziesz specjalistów ds. żywienia, pracujących w placówkach medycznych z pacjentami z licznymi schorzeniami: onkologicznymi, alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi. Będziesz mieć zajęcia z dietetykami prowadzącymi własne poradnie, mających wieloletnie doświadczenie w zawodzie.

Dzięki zajęciom studyjnym masz okazję przyjrzeć się organizacji pracy w danej firmie i dowiedzieć się w jaki sposób funkcjonuje. Dodatkowo będziesz uczyć się od doświadczonych praktyków zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym.

Program jest dostosowany do potrzeb rynku pracy. Przygotujemy Cię do prowadzenia własnej firmy i pracy w zawodzie dietetyka. Dzięki temu będziesz mieć możliwość współpracy z placówkami medycznymi, klubami fitness czy obiektami hotelowymi.

studia dietetyka

Nauczymy Cię dokładnie rozpoznawać potrzeby osób odwiedzających gabinet dietetyka. Zajęcia z psychologii i komunikacji personalnej pozwolą Ci przygotować się do współpracy z przyszłymi klientami.

Uścisk dłoni
program dostosowany do potrzeb rynku pracy
Organizacja
wykładowcy to specjaliści z branży
wizyty studyjne w placówkach specjalistycznych

Nie czekaj, załóż Konto Kandydata i zapisz się online na studia.

do 15 sierpnia
czesne już od
335 zł
310 zł
miesięcznie

Zapisując się do 15 sierpnia, zyskujesz:

  • 300 zł dzięki zniżce w czesnym, która jest rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego, 
  • jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 800 zł i będzie również rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 

Dodatkowo jesteś zwolniony z opłaty wpisowej.

 

Czego nauczysz się w trakcie studiów?

Planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, które jest oparte na podstawach naukowych żywienia.
studia dietetyka
Opracowywać indywidualny program dietetyczny sportowców oraz osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę.
Planować i prowadzić programy dotyczące ochrony i promocji zdrowia oraz dokonywać oceny interakcji żywności i leków.
Wykorzystywać w praktyce wiedzę z zakresu biochemii, chemii i mikrobiologii żywności, fizjologii oraz parazytologii.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka medyczna
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 370 zł 395 zł
Dietetyka pediatryczna
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 370 zł 395 zł
Dietetyka sportowa
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 370 zł 395 zł
Nowoczesne metody żywienia w turystyce i rekreacji
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 370 zł 395 zł
Psychodietetyka
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 370 zł 395 zł

Program studiów

Program studiów obejmuje przedmioty takie jak:

  • Podstawy diagnostyki klinicznej
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego 
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Diety alternatywne
  • Fizjologia człowieka
  • Podstawy genetyki człowieka
  • Podstawy żywienia klinicznego człowieka
  • Żywność funkcjonalna
  • Chemia żywności
  • Dietetyka pediatryczna
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Podstawy psychologii z elementami psychodietetyki
  • Technologia żywności i potraw
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Kliniczny zarys chorób
  • Anatomia człowieka
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Parazytologia
  • Promocja zdrowia
  • Towaroznawstwo 
  • Edukacja żywieniowa 
  • Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
  • Marketing i organizacja pracy dietetyka
  • Przygotowanie studenta do rynku pracy
  • Nutrigenomika i nutrigenetyka
Zobacz program studiów

Wykładowcy

magda maciejewska
Aleksandra Nowicka Jasztal
katarzyna Gładyś
Aleksandra Olsson
dr hab. inż. Magdalena Skotnicka
dr hab. Anna Wysocka
Marta Stankiewicz
dr n. med. Małgorzata Kaczkan
Maja Tomczyk
dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak

Menedżer kierunku dietetyka

Doktor nauk medycznych, dietetyk medyczny, psycholog, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, w ramach którego...

dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Posiada...

dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku....

dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami...

dr hab. inż. Magdalena Skotnicka

Doktor habilitowany w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości oraz  doktor w dziedzinie nauk ekonomicznych, specjalność: towaroznawstwo. Główne zainteresowana to badanie potencjału sycącego produktów spożywczych i określenie możliwości regulacji...

dr hab. Anna Wysocka

Dietetyk, doktor nauk biologicznych, genetyk, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego z 22-letnim stażem.  Absolwentka Wydziału Biologii na Uniwersytecie Gdańskim, Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu...

dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i...

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie...

Maja Tomczyk

Dietetyk sportowy. Oprócz prowadzenia zajęć dydaktycznych z zakresu żywienia i suplementacji w sporcie, bierze udział w realizacji projektów naukowych związanych ze wspomaganiem możliwości wysiłkowych. Na co dzień współpracuje ze sportowcami o różnym stopniu wytrenowania oraz...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
dietetyk onko
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia I stopnia, jednolite studia magisterskie

UWAGA! W dniach 13-15 sierpnia (sobota-poniedziałek) Biuro Rekrutacji będzie nieczynne.

Parter - pokój 004
Aleja Grunwaldzka 238A
80-266 Gdańsk

E-mail: rekrut@wsb.gda.pl
Tel.: Infolinia Gdańsk 58 350 16 26

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 09:00-16:00
  • so: 09:00-13:00
Pobierz stronę do PDF