Co zyskujesz studiując dietetykę na Uniwersytecie WSB Merito?

Sposób realizacji studiów

Studia na tym kierunku możesz realizować w sposób:

  • tradycyjny - zajęcia na studiach tradycyjnych zrealizujesz spotykając się z wykładowcami i pozostałymi uczestnikami z grupy w salach wykładowych (na kierunku dietetyka tryb dostępny wyłącznie w rekrutacji letniej),
  • hybrydowy (wybrane specjalności) -  jest to połączenie zajęć online wraz z uczestnictwem w zajęciach na terenie uczelni. Kształcenie odbywa się poprzez internetowe platformy edukacyjne oraz w formie tradycyjnych zajęć w salach wykładowych. W celu wyboru tej formuły studiów podczas zapisu online na studia, wybierz formę studiów - niestacjonarną lub stacjonarną, a następnie w sposobie realizacji studiów - hybrydowy

Program jest dostosowany do potrzeb rynku pracy. Przygotujemy Cię do prowadzenia własnej firmy i pracy w zawodzie dietetyka. Dzięki temu będziesz mieć możliwość współpracy z placówkami medycznymi, klubami fitness czy obiektami hotelowymi. Dzięki doświadczonym wykładowcom praktykom dowiesz się, jak odpowiednie odżywianie wpływa na Twoje zdrowie, wigor oraz kondycję psychiczną. Będziesz mieć zajęcia z dietetykami prowadzącymi własne poradnie, mających wieloletnie doświadczenie w zawodzie.

 

studia dietetyka

Nauczymy Cię dokładnie rozpoznawać potrzeby osób odwiedzających gabinet dietetyka. Zajęcia z psychologii i komunikacji personalnej pozwolą Ci przygotować się do współpracy z przyszłymi klientami.  Podczas zajęć dydaktycznych będziesz uczyć się od doświadczonych praktyków zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym.

Nauczysz się planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, które jest oparte na naukowych podstawach żywienia oraz rozpoznawać potrzeby osób odwiedzających gabinet dietetyka. Zobaczysz jak opracowywać indywidualne programy dietetyczne dla sportowców oraz osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę. Nauczysz się planować i prowadzić programy dotyczące ochrony i promocji zdrowia oraz dokonywać oceny interakcji żywności i leków oraz wykorzystywać w praktyce wiedzę z zakresu anatomii, biochemii, mikrobiologii żywności, fizjologii oraz parazytologii.

Korzyści

Uścisk dłoni
program dostosowany do potrzeb rynku pracy
Organizacja
wykładowcy to specjaliści z branży
zajęcia dydaktyczne z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu i programów

Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!

do 25 kwietnia
czesne już od
430 zł
363 zł
miesięcznie!

Zapisując się do 25 kwietnia, zyskujesz: 

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która jest rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 

  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł

  • jeśli jesteś naszym absolwentem(-tką), zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana również przez cały okres studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł

Czego nauczysz się w trakcie studiów?

Planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, które jest oparte na podstawach naukowych żywienia.
studia dietetyka
Opracowywać indywidualny program dietetyczny sportowców oraz osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę.
Planować i prowadzić programy dotyczące ochrony i promocji zdrowia oraz dokonywać oceny interakcji żywności i leków.
Wykorzystywać w praktyce wiedzę z zakresu biochemii, chemii i mikrobiologii żywności, fizjologii oraz parazytologii.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka anty-aging
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 363 zł 430 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł
Dietetyka medyczna
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 363 zł 430 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł
Dietetyka sportowa
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 363 zł 430 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł
Psychodietetyka
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe
od 363 zł 430 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł

Program studiów

Program studiów obejmuje przedmioty takie jak:

  • Podstawy diagnostyki klinicznej,
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego,
  • Biochemia ogólna i żywności,
  • Diety alternatywne,
  • Fizjologia człowieka,
  • Podstawy genetyki człowieka,
  • Podstawy żywienia klinicznego człowieka,
  • Żywność funkcjonalna,
  • Chemia żywności,
  • Dietetyka pediatryczna,
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności,
  • Podstawy psychologii z elementami psychodietetyki,
  • Technologia żywności i potraw,
  • Analiza i ocena jakości żywności,
  • Kliniczny zarys chorób,
  • Anatomia człowieka,
  • Mikrobiologia ogólna i żywności,
  • Parazytologia,
  • Promocja zdrowia,
  • Towaroznawstwo,
  • Edukacja żywieniowa,
  • Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym,
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem,
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka,
  • Marketing i organizacja pracy dietetyka,
  • Przygotowanie studenta do rynku pracy,
  • Nutrigenomika i nutrigenetyka
Zobacz program studiów

Wykładowcy

dr Adrianna Kilikowska
Aleksandra Nowicka Jasztal
dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać
katarzyna Gładyś
Aleksandra Olsson
dr n. med. Małgorzata Kaczkan
dr hab. inż. Magdalena Skotnicka
dr hab. n. med. Maciej Michalik
Marta Stankiewicz
dr hab. Anna Wysocka
Marzena Paluch-Skowrońska
dr Mariola Jańczuk
Agnieszka Kudanowska
Sandra Chrzanowska
Marta Kwiatkowska
Łukasz Jaśkiewicz
dr Adrianna Kilikowska

Dziekan Wydziału Zdrowia

Doktor nauk biologicznych, doradca i edukator żywieniowy, nauczyciel akademicki. Absolwentka biologii na Uniwersytecie Gdańskim, dietetyki i planowania żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu...

dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Menedżer kierunku dietetyka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości...

dr hab. Barbara Kaczorowska-Hać

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Stopień dr hab. n med. uzyskała na podstawie cyklu prac pod tytułem „Rola polimorfimu genu HFE u dzieci”, specjalistka hematologii i onkologii dziecięcej. Wieloletnia dydaktyk Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania...

dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku....

dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami...

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie...

dr hab. inż. Magdalena Skotnicka

Doktor habilitowany w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości oraz  doktor w dziedzinie nauk ekonomicznych, specjalność: towaroznawstwo. Główne zainteresowana to badanie potencjału sycącego produktów spożywczych i określenie możliwości regulacji...

dr hab. n. med. Maciej Michalik

 Od 1996 roku ordynator Oddziału Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej w Szpitalu w Wejherowie. Konsultant wojewódzki i regionalny w zakresie chorób naczyń. Twórca Pracowni Endoskopowej Szpitala. W 2009 roku wykonał pierwszą w Polsce operację NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic...

dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i...

dr hab. Anna Wysocka

doktor habilitowany nauk biologicznych, genetyk, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego z 28 letnim stażem, dietetyk

Absolwentka Wydziału Biologii na Uniwersytecie Gdańskim; Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy...

dr n. chem. Marzena Skowrońska

Doktorat w dziedzinie chemii na Wydziale Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Manager projektów R&D z 12-letnim doświadczeniem w obszarze Life Science, specjalizujący się w projektowaniu, wdrażaniu oraz wprowadzaniu do obrotu nowych technologii – w tym wyrobów...

dr Mariola Jańczuk

Absolwentka Akademii Medycznej w Gdańsku gdzie uzyskała stopień naukowy doktora nauk medycznych.

Wieloletnie doświadczenie zdobywała jako koordynator ds. zespołów żywieniowych w Szpitalu Specjalistycznym św. Wojciecha w Gdańsku. Posiada również liczne doświadczenia w kadrze...

dr n.med i n. o zdr. Agnieszka Kudanowska

Absolwentka  Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, dietetyk kliniczny aktywnie pracujący z pacjentami w palcówkach zdrowia na NFZ oraz komercyjnie. Główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna oraz holistyczne podejście do terapii anti-aging, ze szczególnym uwzględnieniem...

Sandra Chrzanowska

Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu. Jako dietetyczka medyczna posiada wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami. Właścicielka i pomysłodawczyni aplikacji "Intendent Pro" - programu do układania jadłospisów w żywieniu zbiorowym. CEO w firmie Dietetyk medyczny...

Marta Kwiatkowska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, absolwentka studiów I stopnia na kierunku dietetyka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz podyplomowej psychodietetyki na SWPS. Ukończyła również biotechnologię na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej, uzyskując tytuł mgr inż.
Prowadzi w...

Łukasz Jaśkiewicz

Wykładowca, dietetyk sportowy oraz popularyzator wiedzy w dziedzinie żywienia i suplementacji w sporcie. Na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku prowadzi zajęcia z zakresu m.in: dietetyki sportowej, wysiłku fizycznego oraz suplementacji w sporcie przekładając naukę na praktyczne zalecenia...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji

Budynek C - pokój 003
Aleja Grunwaldzka 238A
80-266 Gdańsk

E-mail: rekrut@gdansk.merito.pl
Tel.: 58 522 75 19

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 09:00 - 16:00
Pobierz stronę do PDF