Zobacz inną specjalność:

Gastronomia i dietetyka


WSB Gdańsk - Studia I stopnia
Kierunek: Turystyka i rekreacja

Studia stacjonarne STACJONARNE
Studia stacjonarne NIESTACJONARNE
Zapisz się online
  • Opis kierunku
  • Program studiów
  • Wykładowcy
  • Cena studiów
  • Masz pytanie?

Coraz więcej osób znajduje zatrudnienie w gastronomii. Ten fakt oraz rosnąca świadomość społeczeństwa o znaczeniu dla zdrowia i samopoczucia odpowiedniego i racjonalnego żywienia stają się inspiracją do podjęcia studiów na tej właśnie specjalności. Trzeba sobie bowiem zdawać sprawę, że rosną również wymagania Waszych przyszłych klientów.

foto_233x134_67.jpg„W ramach współpracy z WSB w Gdańsku mam przyjemność prowadzić kurs Gastronomi Regionalnej. Realizuję go na terenie profesjonalnego studia kulinarnego należącego do Pomorskiej Akademii Kulinarnej, której jestem współzałożycielem. Jako miłośnik i propagator kuchni regionalnej oraz organizator konkursów i eventów kulinarnych chętnie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem, w szczególności z młodym pokoleniem”.
 

Krzysztof Szulborski
kucharz, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej

praktyczna_wiedza.jpgTwoja wiedza i umiejętności:

  • optymalna sprzedaż usług gastronomicznych i dietetycznych
  • rozwój i kreacja produktu gastronomicznego
  • specyfika rynku usług żywieniowych w Polsce i na świecie
  • zasady prawidłowego żywienia (analiza rynku usług gastronomicznych)
  • zasady bezpieczeństwa i systemu jakości żywności
  • profesjonalne rozwiązania w obsłudze klienta
  • zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznych lub punktem dietetycznym
  • efektywne prowadzenie punktów franczyzowych jako najbardziej znanego w Polsce sposobu prowadzenia własnego biznesu gastronomicznego lub dietetycznego.

praca_po_studiach.jpgPraca dla Ciebie:

  • własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych i doradztwa dietetycznego
  • menedżer lub specjalista ds. sprzedaży i marketingu restauracji
  • kierownik działu w obiekcie gastronomicznym
  • specjalista ds. obsługi klienta/pacjenta w usługach gastronomicznych lub dietetycznych
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik odpowiedzialny za tworzenie menu opartego o zasady dobrego odżywiania.

 

gastronomiapraktyka.pngCo jeszcze powinieneś wiedzieć?

  • Kierunek objęty akredytacją IACBE

Praktyczne zajęcia
Łacińskie przysłowie mówi: Áurea praxis, stérilis theória (Złota jest praktyka, bezpłodna teoria). Na kierunku turystyka i rekreacja praktyka pomoże Wam zdobyć wymarzoną pracę w zawodzie. Program studiów przygotowany przez naszych wykładowców obejmuje m.in. wyjścia do hoteli i restauracji w celu poznania zasad funkcjonowania obiektów wypoczynkowych. To znakomita lekcja dla osób, które w przyszłości chcą związać się z szeroko pojętą branżą turystyczną.

 

Partnerzy biznesowi:

 

praktyczna_wiedza.jpgProgram studiów  na kierunku Turystyka i rekracja w WSB w Gdańsku

Wybrane przedmioty specjalnościowe:

  • podstawy żywienia człowieka
  • zarządzanie działalnością gastronomiczną
  • podstawy dietetyki
  • biznesplan przedsiębiorstwa gastronomicznego
  • planowanie diety i organizacja żywienia w turystyce i rekreacji
  • optymalizacja kosztów żywienia w turystyce i rekreacji.

Każdy kierunek studiów w WSB ma swojego „anioła stróża”. Jest nim menedżer kierunku, który czuwa m.in. nad jego programem oraz praktycznością zajęć. To także mentor, do którego można się zgłosić z inicjatywami lub problemami związanymi z kierunkiem.

foto_233x134_74.jpgMenedżerem kierunku turystyka i rekreacja w WSB w Gdańsku jest mgr Dominika Czechowska-Mrozińska dczechowska@wsb.gda.pl- Dominika Czechowska-Mrozińska: doktorantka UG w zakresie zarządzania windykacyjnego, Menedżer kierunku Turystyki i Rekreacja WSB, doradca i mentor przedsiębiorstw w ramach współpracy z Regionalną Izbą Gospodarczą Pomorza, doradca zarządu spółki Agnes, Condohotels Managment, Langowski Shipping, Śliwa Plastic, uczestnik rad programowych Uczelni Wyższych, w dotychczasowej karierze zawodowej realizacja wiedzy i kompetencji oraz cech lidera na stanowiskach menedżerskich, autor merytoryczny projektów dofinansowanych ze środków UE.

 

img_0578.jpgPiotr Rudziński Dyrektor hoteli Różany Gaj i Villa Sedan w grupie Dobry Hotel- Absolwent Akademii Morskiej w Gdyni na wydziale Towaroznawstwa i Organizacji Usług Hotelowych. Z branżą hotelarską związany od początku swojej kariery zawodowej. Rozpoczynał swoją pracę w sieci hoteli Qubus na stanowisku kelnera. Szybko awansował przechodząc kolejne szczeble zawodowe w hotelach w całej Polsce. Od 2004 roku związany z firmą Dobry Hotel. Obecnie zarządza dwoma z hoteli tej sieci w Sopocie i w Gdyni. Powadzi szkolenia z zakresu zarządzania w hotelarstwie, serwisu gastronomicznego oraz aktywnej sprzedaży. Od 2015 roku związany również z Wyższą Szkołą Bankową w Gdańsku w której prowadzi wykłady na kierunku Turystyka i Rekreacja. Prywatnie miłośnik sportu. Uprawia bieg, pływanie i kolarstwo, przygotowuje się

 

 

ziemowit_szubielski.jpgZiemowit Szubielski - absolwent Uniwersytetu Gdańskiego (wydział Ekonomii), w branży hotelarskiej pracuje od 2000 roku. Drogę zawodową rozpoczynał w Novotelu Gdańsk Centrum w Dziale Marketingu. Następnie przez 6 lat, jako Regionalny Kierownik ds. Zarządzania Przychodami w Accor Polska zajmował się optymalizacją przychodów w kilkunastu hotelach zlokalizowanych na różnych rynkach, między innymi w Trójmieście, Poznaniu, Szczecinie, Toruniu czy Wilnie. Odpowiadał za: politykę cenową, dystrybucję elektroniczną, analizy i raportowanie, proces budżetowy i wdrożenie systemów RMS. Od 2012 roku jest Dyrektorem ds. Zarządzania Przychodami w Grupie Dobry Hotel, której obiekty zlokalizowane są Gdańsku, Sopocie, Gdyni i Krakowie, a 3 z nich należą do sieci Best Western. Ukończył wiele kursów dotyczących Revenue Managementu, w tym prestiżowy program RM Dimension i RM Pro w Accor Polska, jak również kurs dotyczący optymalizacji przychodów sieci Best Western. W 2014 i 2015 roku był finalistą konkursu Horwath i pisma Hotelarz w kategorii Revenue Manager Roku. Prowadzi szkolenia z Zarządzania Przychodami na poziomie podstawowym i zaawansowanym, a także szkolenia dla kadry recepcyjnej z Rezerwacji Telefonicznej. Prywatny czas lubi spędzać aktywnie, od wielu lat grywa w tenisa ziemnego.

img_0624.jpgMarta Kozłowska- Dyrektor hotelu BEST WESTERN Villa Aqua w Sopocie. Absolwentka Akademii Morskiej specjalności Organizacja Usług Turystyczno- Hotelarskich. Pracę zawodową zaczynała jako pilot wycieczek zagranicznych. W trakcie pobytu w Hiszpanii w ramach programu Erasmus rozpoczęła przygodę z hotelarstwem. Z firmą DOBRY HOTEL związana jest od roku 2004. Od stanowiska recepcjonistki hotelu Villa Sedan, poprzez stanowisko kierownika recepcji, kierownika hotelu do awansu na stanowisko dyrektora hotelu.
W pracy wyznaje zasadę, że hotel tworzą ludzie w nim pracujący, dlatego do współpracy szuka ludzi z pasją i wrodzoną gościnnością.

 

Agnieszka Kolan - mgr biologii, specjalista do spraw żywienia. Jako dietetyk medyczny pracuje w przychodniach, w których stale ma kontakt z lekarzami różnych specjalności.
Jest też, jako jeden z niewielu dietetyków w Trójmieście, członkiem poradni diabetologicznych NFZ w  SPZOZ w Żukowie , jak również w NZOZ Morena w Gdańsku.
Dzięki dużemu doświadczeniu i stałemu rozwojowi potrafi precyzyjnie dostosować  dietę do schorzeń występujących u pacjentów.
Wiedza zdobyta podczas studiów na Uniwersytecie Gdańskim na kierunku naukowo- doświadczalnym (biologicznym) dała jej tytuł magistra, następnie kontynuowana w Akademii Morskiej doprowadziła do zdobycia tytułu dietetyka, a udział w licznych konferencjach naukowych z uzyskaniem międzynarodowego certyfikatu Scope włącznie, dały jej wykształcenie, które może wykorzystać w pracy z wieloma chorymi pacjentami przyjmując ich w kilku punktach medycznych.
Współpracuje również z genetykiem układając diety na podstawie pakietu profilu genetycznego Genodiet Completo i podobnych.

Ceny studiów na kierunku Turystyka i rekreacja w WSB w Gdańsku.

Nie czekaj, wypełnij formularz i zgłoś się już dziś.zapisz-sie-online-button.png
Zapisując się do 31 maja zyskujesz 1000 zł:

  • 600 zł  dzięki zniżce w czesnym na pierwszym roku studiów,
  • 400 zł dzięki zwolnieniu z opłaty wpisowej
Czesne już od 275 zł (325 zł ) miesięcznie na pierwszym roku studiów! Wpisowe 0 zł.
Tabela prezentuje aktualne ceny na rok akademicki 2018/2019
Loader
Studia stacjonarne Studia niestacjonarne

Gwarantowane czesne stopniowane

12 RAT10 RAT2 RATY1 RATARok nauki
325 zł285 zł380 zł320 zł1900 zł1600 zł3800 zł3200 złI
395 zł460 zł2300 zł4600 złII
550 zł2750 zł5500 złIII

Gwarantowane czesne stałe

12 RATrr10 RAT2 RATY1 RATARok nauki
390 zł340 zł450 zł390 zł2250 zł1950 zł4500 zł3900 złI rok
390 zł450 zł2250 zł4500 złII rok
450 zł2250 zł4500 złIII rok
IV rok

Gwarantowane czesne stopniowane

12 RAT10 RAT2 RATY1 RATARok nauki
325 zł285 zł380 zł320 zł1900 zł1600 zł3800 zł3200 złI Rok nauki
395 zł460 zł2300 zł4600 złII Rok nauki
550 zł2750 zł5500 złIII Rok nauki

Gwarantowane czesne stałe

12 RAT10 RAT2 RATY1 RATARok nauki
390 zł340 zł450 zł390 zł2250 zł1950 zł4500 zł3900 złI rok
390 zł450 zł2250 zł4500 złII rok
450 zł2250 zł4500 złIII rok
IV rok

Na Twoje wszelkie pytania odpowie:


Biuro Rekrutacji Studiów I i II stopnia

budynek A, pok 004

    • Aleja Grunwaldzka 238A, Parter - pokój 004
    • 80-266 Gdańsk
    • PON - CZW:
    • PIĄ:
    • SOB:
    • 09:00 - 17:00
    • 08:00 - 16:00
    • 09:00 - 13:00
    • tel. 58 522 75 19/21
    • fax

Javascript is required to view this map.
54.38907918.584361