Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?
- organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
- zasady prawidłowego żywienia
- technologie gastronomiczne
- organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
- podstawy ustawodawstwa żywnościowego
- zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
- podstawy marketingu w gastronomii
- obsługa konsumentów
- projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.

Praca dla Ciebie:
- restaurator
- specjalista ds. organizacji eventów
- trener osobisty
- przedstawiciel handlowy ds. cateringu
- kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
- organizator usług cateringowych
- menedżer obiektów gastronomicznych
- menedżer lokalu rozrywkowego

Opinie:

"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".
Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

Program studiów
Przedmioty specjalnościowe:
- Żywienie człowieka
- Kuchnie narodowe i regionalne
- Podstawy marketingu w hotelarstwie i gastronomii
- Zarządzanie zakładem gastronomicznym
- Aspekty prawne branży gastronomicznej
- Podstawy technologii żywności w gastronomii
- Zasady zbiorowego żywienia i towaroznawstwo
- Analiza ekonomiczno-finansowa obiektu gastronomicznego
- Gra biznesowa TiR
Wykładowcy
Partnerzy kierunku
Kontakt
Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia w Chorzowie
ul. Sportowa 29
41-506 Chorzów
E-mail: rekrutacja@chorzow.wsb.pl
Tel.:
+32 349 85 24
+32 349 84 79
Infolinia: 32 630 62 44
- pn-śr: 08:00-16:00
- cz: 08:00-17:00
- pt: 08:00-16:00
- so: 08:00-14:00