Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?

  • organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
  • zasady prawidłowego żywienia
  • technologie gastronomiczne
  • organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego
  • zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
  • podstawy marketingu w gastronomii
  • obsługa konsumentów
  • projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.
administracja-publiczna

Praca dla Ciebie:

  • restaurator
  • specjalista ds. organizacji eventów
  • trener osobisty
  • przedstawiciel handlowy ds. cateringu
  • kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
  • organizator usług cateringowych
  • menedżer obiektów gastronomicznych
  • menedżer lokalu rozrywkowego
koszula

Opinie:

"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".

Anna Franik

Absolwentka studiów I stopnia

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

administracja-podatkowa

Program studiów

Przedmioty specjalnościowe:  

  • Żywienie człowieka
  • Kuchnie narodowe i regionalne
  • Podstawy marketingu w hotelarstwie i gastronomii
  • Zarządzanie zakładem gastronomicznym
  • Aspekty prawne branży gastronomicznej
  • Podstawy technologii żywności w gastronomii
  • Zasady zbiorowego żywienia i towaroznawstwo
  • Analiza ekonomiczno-finansowa obiektu gastronomicznego
  • Gra biznesowa TiR
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Jacek Ruszkowski
dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski
Jolanta Serwotka-Torbicka
Krystyna Szczęsny

Opiekun koła Naukowego "Overglob", wykładowca na kierunku turystyka i rekreacja w WSB w Chorzowie. Ekspert od spraw turystyki międzynarodowej, głównie Bałkanów. Wieloletni pracownik branży turystycznej. Pilot i rezydent (BP Rainbow), wykładowca i współorganizator kursów i szkoleń...

Krystyna Papiernik

Była Prezes Śląskiej Izby Turystki. Menedżer biura podróży. Biegły sądowy z zakresu prawa w turystyce. Ekspert branży turystycznej, który pokazuje praktyczną stronę biznesu.

dr hab. Jacek Ruszkowski

Doktor nauk geograficznych, doktor habilitowany nauk ekonomicznych, podróżnik i doradca do spraw turystyki biur podróży. W Wyższej Szkole Bankowej w Chorzowie prowadzi zajęcia na kierunkach Turystyka i Rekreacja oraz Bezpieczeństwo Narodowe. Zawodowo pasjonuje się nauką i dydaktyką,...

dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski

Wykładowca WSB w Chorzowie, prowadzi przedmioty związane z teorią czasu wolnego i rekreacji oraz żywienia w turystyce i rekreacji. Autor ok. 80 artykułów naukowych i 10 książek w pracy naukowej zajmuje się zagadnieniami uwarunkowań zachowań rekreacyjnych, zwłaszcza...

Jolanta Serwotka-Torbicka

Doktor nauk rolniczych w zakresie żywności i żywienia człowieka. Zawodowo zajmuje się fizjologią żywienia dzieci i młodzieży oraz poradnictwem dietetycznym. Dba o przestrzeganie jakości usług hotelarskich i gastronomicznych. 

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
travel-planet
sltut
rainbow
novotel-katowice
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia w Chorzowie

ul. Sportowa 29
41-506 Chorzów

E-mail: rekrutacja@chorzow.wsb.pl
Tel.: +32 349 85 24 +32 349 84 79
Infolinia: 32 630 62 44

Godziny otwarcia:
  • pn-śr: 08:00-16:00
  • cz: 08:00-17:00
  • pt: 08:00-16:00
  • so: 08:00-14:00
Pobierz stronę do PDF