Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?

  • organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
  • zasady prawidłowego żywienia
  • technologie gastronomiczne
  • organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego
  • zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
  • podstawy marketingu w gastronomii
  • obsługa konsumentów
  • projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.
administracja-publiczna

Praca dla Ciebie:

  • restaurator
  • specjalista ds. organizacji eventów
  • trener osobisty
  • przedstawiciel handlowy ds. cateringu
  • kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
  • organizator usług cateringowych
  • menedżer obiektów gastronomicznych
  • menedżer lokalu rozrywkowego
koszula

Opinie:

"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".

Anna Franik

Absolwentka studiów I stopnia

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

administracja-podatkowa

Nie czekaj, wypełnij formularz i zapisz się na studia bez wychodzenia z domu.

do 15 marca
czesne już od
275 zł
250 zł
miesięcznie *

Zapisując się do 15 marca, zyskujesz:

  • 300 zł zniżki w czesnym odliczanej na pierwszym roku studiów
  • dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.

 

* cena 250 zł to najniższe czesne z oferty kierunków studiów I stopnia

Jeśli jesteś absolwentem WSB, zyskujesz więcej:

  • 800 zł zniżki w czesnym odliczanej na pierwszym roku studiów
  • dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.

 

Promocja dotyczy oferty dostępnej w rekrutacji zimowej.

Program studiów

Przedmioty podstawowe i kierunkowe:             

  • Język obcy
  • Podstawy psychologii
  • Komunikacja w turystyce
  • Ochrona własności intelektualnej
  • Podstawy technologii informacyjnej i aplikacji biurowych
  • Zarys historii architektury i sztuki
  • Fizjologia człowieka
  • Ekologia i ochrona...
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Jacek Ruszkowski
dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski
Zbigniew Borek
Jolanta Serwotka-Torbicka
Krystyna Szczęsny

Menedżer kierunku oraz Kierownik Zakładu Dydaktycznego  turystyki i rekreacji, opiekun koła Naukowego "Overglob", wykładowca na kierunku turystyka i rekreacja w WSB w Chorzowie. Ekspert od spraw turystyki międzynarodowej, głównie Bałkanów. Wieloletni pracownik branży turystycznej....

Krystyna Papiernik

Była Prezes Śląskiej Izby Turystki. Menedżer biura podróży. Biegły sądowy z zakresu prawa w turystyce. Ekspert branży turystycznej, który pokazuje praktyczną stronę biznesu.

dr hab. Jacek Ruszkowski

Doktor nauk geograficznych, doktor habilitowany nauk ekonomicznych, podróżnik i doradca do spraw turystyki biur podróży. W Wyższej Szkole Bankowej w Chorzowie prowadzi zajęcia na kierunkach Turystyka i Rekreacja oraz Bezpieczeństwo Narodowe. Zawodowo pasjonuje się nauką i dydaktyką,...

dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski

Wykładowca WSB w Chorzowie, prowadzi przedmioty związane z teorią czasu wolnego i rekreacji oraz żywienia w turystyce i rekreacji. Autor ok. 80 artykułów naukowych i 10 książek w pracy naukowej zajmuje się zagadnieniami uwarunkowań zachowań rekreacyjnych, zwłaszcza...

dr Zbigniew Borek

Ekspert z zakresu Kultury Fizycznej w obszarach Rekreacji oraz Teorii Sportu i Turystyki Kwalifikowanej. Trener przygotowania fizycznego tenisa ziemnego, piłki nożnej, maratończyków i ultramaratończyków,  biegów górskich i himalaistów. Trener klasy I w lekkiej atletyce. Instruktor...

Jolanta Serwotka-Torbicka

Doktor nauk rolniczych w zakresie żywności i żywienia człowieka. Zawodowo zajmuje się fizjologią żywienia dzieci i młodzieży oraz poradnictwem dietetycznym. Dba o przestrzeganie jakości usług hotelarskich i gastronomicznych. 

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
travel-planet
sltut
rainbow
novotel-katowice
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia, podyplomowych w Chorzowie

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 08:00-16:00
Pobierz stronę do PDF