Kacper Palinowski

Między nami

Poznaj studentów, absolwentów i wykładowców Wyższych Szkół Bankowych

Kacper Palinowski

Wege pasja Kacpra

Kacper Palinowski
student I roku Zarządzania WSB we Wrocławiu

Podziel się:

Jestem wegetarianinem. Przeszedłem na zieloną stronę mocy z powodów moralnych. Zacząłem się bardziej zastanawiać nad słusznością w jedzeniu mięsa, obejrzałem kilka filmów i pewnego dnia zadecydowałem, że chcę być "wege". Nie jadam mięsa i ryb (tak, ryby to też mięso). Może trudno w to uwierzyć, ale produkty takie jak mleko, serki, jogurty i inne nie są mi obce. Wegetarianizm jest katalizatorem dla mojej pasji. Kocham gotować!  Dawniej jedyne co potrafiłem ugotować to tost w opiekaczu albo hamburgera. Nie potrafiłem przygotować nawet zwykłej jajecznicy, bo nie lubiłem jaj. Po co mi one, skoro mogłem zjeść pysznego i „zdrowego” kotleta z marketu.

Jednak od kiedy zostałem wegetarianinem zrozumiałem, że czas jadania dań à la "zupki chińskie" w zasadzie się skończył. To była najlepsza pora zapoznania się lepiej z kuchenką. Zacząłem poznawać różne przepisy, uczyłem się jak przygotowywać typowe swojskie dania, ale w wersji bezmięsnej. Codziennie uczyłem się jak jeść, by było smacznie, interesująco i zdrowo. Poczułem, jak wielką radość może sprawić gotowanie oraz jaką człowiek ma satysfakcję, gdy danie wyjdzie wyśmienicie (jak nie wyjdzie, to już jest trochę gorzej - ale nie ma co płakać, trzeba próbować).

Bycie wegetarianinem dało mi możliwość wzięcia kulinarnych spraw w swoje ręce i podskoczenia na wyższy poziom kulinarny. Lubię gotować głównie miks kuchni włoskiej, wietnamskiej, meksykańskiej i polskiej. Czasem łączę niektóre style, czasem robię klasykę jak np. zupę ogórkową.

Przepis na prostą pizzę Kacpra!

Ciasto:

  •     1 większe opakowanie zwykłych drożdży (lub 2 paczki suszonych)
  •     3/4 kg mąki (reszta mąki zostanie użyta do wałkowania ciasta lub do poprawek jeśli wyjdzie na to, że za dużo wlaliśmy wody do miski z mąką)
  •     sól
  •     cukier (potrzebny tylko do zwykłych drożdży)

Sos pomidorowy:

  •     pasata (500 g)
  •     3-4 ząbki czosnku
  •     czosnek granulowany
  •     pieprz
  •     sól
  •     oregano
  •     olej

Sos czosnkowy:

  •     3-4 ząbki czosnku
  •     czosnek granulowany
  •     śmietana i majonez w proporcji 2:4 (2 łyżki śmietany na 4 majonezu etc.)
  •     sól
  •     pieprz
  •     koperek suszony

Wykonanie: Jeśli mamy suszone drożdże, to wsypujemy do miski z mąką, dodajemy sól, zalewamy ciepłą wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie i nie będzie się kleiło do rąk, odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy miskę jakimś materiałem. Czekamy ponad 40-45 minut do wyrośnięcia ciasta. W przypadku zwykłych drożdży, musimy wpierw zalać je ciepłą wodą, dodać trochę cukru, rozbełtać wszystko, przykryć materiałem i odczekać jakieś 20 minut aż drożdże urosną. Później zalewamy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto już urośnie, należy rozwałkować je bardzo cienko i położyć na blaszkę (zanim to jednak zrobimy, najlepiej jest nalać kropelkę oleju na blaszkę i rozprowadzić ją ręcznikiem papierowym – dzięki temu ciasto nie przylepi się do spodu). Gdy już położymy pizzę na blachę, to rozprowadzamy odrobinkę sosu pomidorowego i wybrane składniki. Polecam:

  •     oliwki czarne
  •     ananas
  •     papryka
  •     cebula (w piórka)
  •     pieczarki
  •     różne rodzaje sera

Ostatnim krokiem jest włożenie pizzy do piekarnika w temperaturze najwyższej jaką macie  (ja zazwyczaj spotykałem się z 250 st. C) na 15 minut. Należy patrzeć czy się ser roztopił i jak wygląda spód pizzy. Po wyjęciu pokroić i polać sosem czosnkowym. Smacznego!