Bezpłatny webinar - Odkryj tajemnice mózgu

Podziel się:

940x788_3.jpg

 

 

Zapraszamy na bezpłatny webinar z udziałem dr Magdaleny Zubiel-Kasprowicz i dr Doroty Ackermann 

Jak Twój mózg zachowuje się na zakupach? Jak doświadcza smaków? Zachęcamy Was do obejrzenia bardzo ciekawych wykładów.

MÓZG NA ZAKUPACH - dr Magdalena Zubiel-Kasprowicz

Układ limbiczny, który odpowiada za procesy emocjonalne, ma około 3-5 mln lat. Struktury mózgu, które służą analitycznemu i abstrakcyjnemu myśleniu mają jedynie 250 tys. lat. To dlatego „stary mózg” podejmuje decyzje i pociąga za sznureczki. Ten stan rzeczy określa również rzeczywistość zwykłego konsumenta. Jak stworzyć komunikat, który trafi do mózgu dzięki zaangażowaniu wszystkich pięciu zmysłów? Jak wykorzystywać preferencje kobiecego mózgu? Jakie konkretnie zachowania konsumenckie cechują mózg matki? Jak nakłonić do współpracy neurony lustrzane?

DEGUSTATORZY - jak mózg doświadcza smaku?
- dr Dorota Ackermann-Szulgit

Można przyjąć, że sposób w jaki postrzegamy jedzenie jest sumą działania zmysłów, takich jak smak, zapach czy wzrok. Jeszcze zanim włożymy posiłek do ust, nasz mózg już dokonuje o nim osądu, co wpływa na nasze ogólne doświadczenie. Co ciekawe, na nasz odbiór smaku wpływa nie tylko skład produktu, ale także… oświetlenie pomieszczenia, w którym się znajdujemy, a nawet muzyka, której słuchamy! Zespół psychologów z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Moguncji odkrył, że barwa światła w pomieszczeniu oddziałuje na percepcję smaku wina: kieliszek białego wina wydaje nam się smaczniejszy w pomieszczeniu oświetlonym na czerwono lub niebiesko. Eksperyment "Degustatorzy" ma na celu dostarczenie nowych informacji dotyczących rozpoznawania smaków.
 

ZAREJESTRUJ SIĘ NA BEZPŁATNY WEBINAR

22-06-2017