Opis kierunku

Studia w formule online
Nową wiedzę i umiejętności zdobywasz, dzięki zajęciom realizowanym na platformie MS Teams.  Z wykładowcami i uczestnikami studiów kontaktujesz się przez internet, w czasie rzeczywistym.

  • min. 90 % godzin jest realizowanych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość w formie synchronicznej  (w stosunku do wszystkich godzin przewidzianych w programie studiów).
realizacja online

Nadwaga i otyłość, wynikające z nieprawidłowych nawyków żywieniowych, powodują wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne. Jednocześnie rosnąca świadomość zdrowotna społeczeństwa zwiększa zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu żywienia. Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdobywaniem wiedzy i umiejętności w temacie dietoterapii i profilaktyki żywieniowej.

 

 

sum_2024

Co zyskujesz?

Wykwalifikowana i doświadczona kadra umożliwi Ci:

  • uzyskanie aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego, w tym m.in. informacji na temat bilansowania diety osób w różnym wieku, w różnym stanie fizjologicznym i wykazujących różny poziom aktywności fizycznej, nutrigenomiki oraz psychodietetyki; żywienia człowieka zdrowego i chorego; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ich wpływu na zachowanie zdrowia człowieka; planowania żywienia w przebiegu chorób dietozależnych, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym; 
  • zapoznanie się z zagadnieniami z zakresu technologii przygotowywania potraw i przechowywania żywności;
  • uzyskanie umiejętność oceny i planowania indywidualnego i zbiorowego żywienia osób zdrowych i chorych, zarówno w ramach prowadzenia własnej indywidulanej praktyki zawodowej, jak i w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, placówkach żywienia zbiorowego czy w placówkach sportowo-rekreacyjnych po spełnieniu wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami przekazanie aktualnej wiedzy z zakresu poradnictwa żywieniowego;
  • uzyskanie  umiejętności prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie żywienia
  • nabycie kompetencji społecznych nastawionych na potrzebę poszerzania wiedzy i rozumienie sensu stosowania działań profilaktycznych promujących prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczną w zapobieganiu chorobom dietozależnym, jak i rozumienia konieczności stosowania wysokich standardów etycznych i rzetelnego wypełniania obowiązków zawodowych, oraz dochowania tajemnicy zawodowej

 

Dla kogo?

Oferta studiów skierowana jest m.in. do absolwentów takich kierunków, jak:

  • żywienie człowieka
  • technologia żywności
  • medycyna                                                                         
  • pielęgniarstwo
  • farmacja                                                                            
  • biologia
  • psychologia
  • biotechnologia                                                                             
  • weterynaria
  • wychowanie fizyczne
  • rehabilitacja
  • zdrowie publiczne.

Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!

do 25 kwietnia
czesne już od
285 zł
240 zł
miesięcznie

Zapisując się do 25 kwietnia, zyskujesz 1200 zł, dzięki:

  • 800 zł zniżki w czesnym rozliczanej przez cały okres studiów, proporcjonalnie do wybranego systemu ratalnego,
  • 400 zł dzięki zwolnieniu z opłaty wpisowej.

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 285 zł

 

Jeśli jesteś naszym absolwentem(-tką), zyskujesz jeszcze więcej! Twoja zniżka wyniesie 1400 zł:

  • 1000 zł zniżki w czesnym, która rozliczana jest przez cały okres studiów, proporcjonalnie do wybranego systemu ratalnego,
  • 400 zł dzięki zwolnieniu z opłaty wpisowej.

 

Program studiów

Program studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe.

Liczba miesięcy nauki: 9
Liczba godzin: 189
Liczba zjazdów: 10
Liczba semestrów: 2
Zobacz program studiów

Wykładowcy

dr Adrianna Kilikowska
Aleksandra Nowicka Jasztal
justyna luty
dr hab. Anna Wysocka
Beata Sztangierska
dr Adrianna Kilikowska

Dziekan Wydziału Zdrowia

Doktor nauk biologicznych, doradca i edukator żywieniowy, nauczyciel akademicki. Absolwentka biologii na Uniwersytecie Gdańskim, dietetyki i planowania żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu...

dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Menedżer kierunku dietetyka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości...

Justyna Luty

Dietetyczka, właścicielka „Poradni Dietetyki Medycznej” 
Specjalizuje się w autoimmunizacyjnych chorobach tarczycy oraz dietach roślinnych.
Jest dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Obecnie prowadzi projekt doktorski, dotyczący zastosowania suplementacji selenem w zapaleniu tarczycy...

dr hab. Anna Wysocka

doktor habilitowany nauk biologicznych, genetyk, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego z 28 letnim stażem, dietetyk

Absolwentka Wydziału Biologii na Uniwersytecie Gdańskim; Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy...

Beata Sztangierska

starszy asystent Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego; specjalista pediatrii, diabetologii, endokrynologii, diabetologii i endokrynologii dziecięcej. Pracuje w poradniach dziecięcych diabetologicznej i endokrynologicznej UCK. Jest konsultantem...

Poznaj innych wykładowców
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online
Pobierz stronę do PDF