katarzyna Gładyś
dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku. Założycielka firmy "Żywienie medyczne - Katarzyna Gładyś-Cieszyńska".  Wykonawca w wielu projektach naukowych we współpracy z m.in. Kliniką Gastroenterologii i Hepatologii, a także Kliniką Chirurgii Klatki Piersiowej UCK w Gdańsku.  Prelegentka wielu naukowych konferencji z zakresu żywienia klinicznego oraz laureatka konkursów dla młodych naukowców, w tym m. in. zdobywczyni grantu Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii. Autorka rozdziału "Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe" w podręczniku "Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom II." pod red. prof. Sylwii Małgorzewicz.  Specjalizuje się głównie w dietetyce gastroenterologicznej – szczególnie dietoterapii celiakii, zespołu jelita nadwrażliwego i nieswoistych chorób zapalnych jelit. Prywatnie miłośniczka wokalistyki, tańca i kryminałów Harlana Cobena.

Ten wykładowca prowadzi zajęcia na kierunkach:

Studia I stopnia: